You are here
Home > Avtomobilizem > 16 pripomočkov, ki potrebuješ v svojem naslednjem avtu!

16 pripomočkov, ki potrebuješ v svojem naslednjem avtu!

Medtem ko samovozeči avtomobili še niso dostopni množicam, pa v avtomobilski industriji vendar ne manjka inovativnosti. Spletna stran TechInsider je pripravila številne dobre primere, kako lahko tehnologija pomaga vozniku. Številne inovativne rešitve so na voljo v avtih višjega razreda, vendar pričakujemo, da se bo to kmalu spremenilo.

 

Komunikacija med vozili (“Vehicle-to-vehicle communication”)

vehicle-to-vehicle-communication

“Vehicle-to-vehicle communication” (V2V) ali “vehicle-to-infrastructure” (V2I) se sliši zapleteno. Vendar je točno to, kar si mislite da je. Je vrsta komunikacijske tehnologije, ki omogoča avtu da se “pogovarja” z ostalimi vozili, kot tudi z infrastrukturo na cesti.

Zakaj je to pomembno? Avtomobili bodo postajali vedno bolj pametni, kar pomeni vedno manj odvisni od voznika samega. Ta stvar je ključna, saj komuniciranje z drugimi vozili pomeni večjo varnost. V bližnji prihodnosti pa se bosta tehnologiji V2V in V2I uporabljala tudi kot pomoč vozniku. 2017 Mercedes E-Class uporablja V2V tehnologijo da vozniku sporoča stanje na cestah, vreme in ostale pomembne informacije, ki jih potrebuje na svoji poti.

 

Bluetooth povezljivost

bluetooth-connectivity

Bluetooth povezljivost postaja vedno bolj popularna funkcija vsakega novega avtomobila. To ima seveda svoj razlog. Bluetooth je odlična tehnologija, saj lahko brez vsakega napora predvaja glasbo v vašem avtu in omogoča se ogromno drugih zanimivih stvari.

Chevrolet Bolt, ki pride v prodajo konec tega leta, ima povezavo Bluetooth, ki avtomatsko zazna voznikov telefon, kar omogoča, da je voznik povezan z avtom praktično vedno. Kaj to omogoča? Omogoča preverjanje ali se vaše vozilo res polni, vozilo lahko prižgemo in vklopimo klimo še preden da pridemo v avto.

Tudi Volvo se trudi z Bluetoothom, saj želi zamenjati vaše ključe s telefonom. Sistem deluje tako da ko se voznik približa avtomobilu s svojim telefonom v žepu, ga vozilo avtomatsko zazna in se samo odpre. Volvo bo ta koncept uresničil leta 2017.

 

WiFi in LTE 4G povezljivost

wifi-and-lte-4g-connectivity

Vse več in več avtomobilskih velikanov je začelo v njihovih avtomobilih ponujati tudi WiFi in LTE 4G. Še vedno bo treba plačati paket, ki vam nudi to povezljivost.

Zgoraj omenjeni tehnologijo bodo vaš avtomobil spremenili v prenosno dostopno točko (“hotspot”), ki vam bo omogočala povezljivost več naprav na isto omrežje. To pomeni, da bodo potniki brez problema poslušali glasbo, gledali filme in brskali po internetu, brez da bi skrbeli koliko baterije še imajo.

 

Apple CarPlay in Android Auto

apple-carplay-and-android-auto-compatibility

Možnost da se lahko povežete z vašimi aplikacijami, je postalo zelo pomembno, saj tako človek ne gleda več na telefon. Na srečo je začelo veliko velikanov v avtomobilski industriji vgrajevati Apple CarPlay ali Android Auto, kar omogoča, da dostopate do svojih aplikacij skozi info center avtomobila.

Če smo povezani z tehnologijo Apple CarPlay, lahko nadzorujemo Spotify, izvajamo prostoročne klice in narekujete kaj mora Siri poslati vašemu prijatelju.

Kompatibilnost pa si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Apple CarPlay
Android Auto

 

Glasovno nadziranje

voice-control

Ta funkcija je v današnjem svetu nujna. Z njo lahko prostoročno telefoniraš in pišeš SMS-e z preprostim klikom na gumb.

 

Brezžično polnjenje mobilnih naprav

wireless-charging-capabilities

Izdelovalci avtomobilov počasi uveljavljajo tudi to tehnologijo. Deluje samo na kompatibilnih napravah, večina ima nameščen operacijski sistem Android. iPhone 8 pa naj bi bil prva generacija iPhone-a, ki podpira brezžično polnjenje.

 

Zadnje kamere

back-up-cameras

Tudi zadnje kamere so primer odlične inovacije. Takoj ko voznik želi nazaj in menja prestavo, se mu na zaslonu avtomatsko pokaže posnetek zadnje kamere. Je izredno priročno za majhna parkirišča.

 

Mrtvi kot

blind-spot-awareness

Funkcija ki opozarja, če se mimo vas pripelje avto, vendar ga ne vidite, saj je v vašem mrtvem kotu. Funkcija je zelo priročna na avtocestah. 2017 Mercedes E-Class pa ima tudi opozorilne zvoke, če voznik ne vidi signala.

 

OTA posodobitve (“Over-the-air”)

over-the-air-updates

Avtomobili postajajo vedno in vedno bolj povezani, zato so sistemske posodobitve tudi vedno bolj nujne. Posodobitve poskrbijo, da vaša vožnja poteka nemoteno, poskrbi pa tudi da se popravijo napake v sistemu, ki so za voznika lahko smrtno nevarne.

Danes se večina avtomobilov posodablja pri uradnih zastopnikih za določeno znamko. Tesla je že začela izvajati OTA posodobitve, ostali pa jih planirajo v prihodnjih letih. Volvo že leta 2017.

Število vseh avtomobilov se bo dvignilo iz 1,2 milijona na 32 milijonov do leta 2022

 

Električni avtomobili

electric-powertrain

Električni avtomobili postajajo vse bolj popularni.

Glavna je predvsem zaskrbljenost s klimatskimi spremembami. Večina avtomobilov, ki so jih predstavili, bodo imeli domet 200 milj in več.

Chevy Bolt bo imel 200+ milj dometa in bo stal 35 000$.

Tesla pripravlja avto za množice (Model 3), ki bo dostopen leta 2018. Avto bo stal 35 000$ brez dodatnega davka. Električne avte načrtujejo tudi pri: Audiju, Porscheju, Volkswagnu, Volvu in Fordu.

 

Digitalna nadzorna plošča

digital-instrument-panel (1)

Večina izdelovalcev avtomobilov se je že odločilo za digitalne nadzorne plošče. Možno je prikazovati hitrost, količino bencina, vse stvari, ki je prikazoval včasih, zdaj pa lahko prikazuje navigacijo, kar pomeni da voznik ne rabi premakniti pogleda s ceste.

 

Night Vision

night-vision

Vožnja ponoči je včasih lahko zelo težka. Funkcija Night Vision pa vam jo olajša, saj uporablja termalne kamere, ki zaznajo če je v bližini kak človek.

 

Zaslon na vetrobranskem steklu

heads-up-display

Zaslon na vetrobranskem steklu je izredno uporaben, saj ne rabite umikati pogleda, pa vendar vidite vse pomembne podatke o vožnji, na steklu se vam lahko prikazuje tudi navigacija.

 

Pol-samovozen avtomobil

a-semi-autonomous-driving-system

Pol-samovozni avtomobili počasi prodirajo na tržišče. Taki avtomobili lahko sami zavirajo in menjavajo pasove na avtocestah. Določite lahko tudi distanco do avtomobila ki vozi pred vami. Takšni sistemi ne želijo narediti avta popolnoma samovoznega, vendar želijo da vi vozite bolj varno.

 

Samostojno parkiranje

giphy

 

Avtocesta ni edini kraj, kjer avti vozijo sami. Nekateri avtomobili znajo tudi parkirati sami.

 

Avtomatsko zasilno zaviranje

giphy (1)

 

Avtomatsko zasilno zaviranje, ki deluje samo, ko bo prišel do neizogibnega trka. Avtomobil voznika tudi opozori tudi avdio in vizualno, če se voznik ne odziva, avtomobil začne zavirati avtomatsko.

Lani septembra je 10 največjih proizvajalcev avtomobilov potrdilo, da bo ta inovacija postal standard pri vsakem avtu.

 

Vir: TechInsider

 

 

Top