You are here
Home > Tehnologija za vsak dan > Apple je popolnoma spremenil Siri

Apple je popolnoma spremenil Siri

V poletju leta 2014, je Apple popolnoma spremenil kako deluje Siri. Podjetje je 30 julija 2014 s pomočjo nevronskih mrež popolnoma spremenila svojo digitalno asistentko.

Nevronske mreže so vrsta umetne inteligence, ki delujejo podobno kot naši možgani. Postajajo izredno koristne zaradi moči današnjih računalnikov. Pred tem je Siri prepoznavala govor z bolj primitivnimi algoritmi umetne inteligence, ki so naokoli že desetletja.

To je bila največja sprememba digitalne asistentke Siri od leta 2011. In skoraj nihče tega ni opazil. Mediji tega niso objavljali, in malo ljudi je opazilo, da je Apple začel zaposlovati eksperte nevronskih mrež.

Kaj to pomeni za uporabnika? Siri je seveda naprej delovala normalno. Samo razumela je več kot včasih.

Eddy Cue je povedal, da je bil ta preskok tako velik, da so testirali še enkrat in se prepričali da kdo ni zamaknil decimalne vejice.

Siri je naredila pol manj napak kot prej z uporabo nevronskih mrež. Podjetje Apple je bilo kritizirano, da zaostaja za ostalimi velikimi podjetji (Alphabet, Facebook, Microsoft in Amazon) pri uporabi nevronskih mrež.

Ta prednost pa vsebuje par zanimivih dejstev o umetni inteligenci Apple-a:

  • Umetna inteligenca zavzame samo 200 MB na telefonu iPhone.
  • Apple kupuje ogromno malih podjetij usmerjenih v umetno inteligenco – 20 do 30 podjetij na leto.
  • Apple se je odločil da bo uporabljal grafični procesor za svojo umetno inteligenco, medtem ko podjetja kot so Intel in Microsoft uporabljajo drugačne pristope.
  • Apple si ne želi zaposliti že uveljavljenih raziskovalcev za svojo umetno inteligenco, namesto tega zaposlujejo mlade in pametne ljudi, ki se teh tehnik učijo kar pri Apple-u.
Top