You are here
Home > Tehnologija za vsak dan > “Nori” detajli podjetja Apple!

“Nori” detajli podjetja Apple!

Apple slovi po svojem posvečanju detajlom. Prav to je velikokrat razlika med Apple-om in konkurenco.

Nekaj od teh detajlov je izredno uporabnih in naredijo izdelke veliko prijetnejše za uporabo. Nekaj pa jih je takih, ki Apple naredijo Apple. Ne glede na korist teh detajlov pa je naravnost fascinantno, koliko časa posveča Apple detajlom, ko pride do dizajna.

Spodaj je 21 detajlov, ki so po mnenju spletne strani TechInsider popolna obsesija Apple-a z detajli.


Luč ki “diha”

a-breathing-sleep-light

Apple patent sega v leto 2002. Patent opisuje LED luč, ki v spanju računalnika oponaša ritem dihanja, kar je s psihološkega vidika veliko bolj prijetno za uporabnika.


Pameten ventilator, ki “posluša”

a-smart-fan-that-listens

Ko želimo novim Mac prenosnikom glasovno ukazovati, Apple avtomatsko zmanjša hitrost notranjega ventilatorja, da vas naprava bolje sliši.


Potovanje svetlobe na zemljevidih

watch-the-lights-travel-in-maps

Če izberete “satellite view” v aplikaciji Apple Maps in zemljevide dovolj pomanjšate, boste videli kako se sončna svetloba premika po našem zelenem planetu.


Pametna tipka Caps Lock

smart-caps

Na vsakem računalniku MacBook Air (in vseh novejših modelih MacBook Pro) je zanimivo to, da se ob kliku na tipko Caps Lock ne zgodi prav nič. Apple si ne želi, da bi po pomoti menjali velike in male črke. Velike črke se prižgejo samo ob daljšem kliku na tipko.


Cvetoče rože na uri Apple Watch

the-blooming-flowers-on-your-apple-watch

Animirana ozadja na Apple-ovi uri niso narejena z računalnikom. So dejanske fotografije. Podjetje je porabilo na stotine ur, da je posnelo kako rože cvetijo.

Najdaljši posnetek jim je vzel 285 ur, kar pomeni okoli 24 000 fotografij.


Polovica ikone

the-half-mast-favicon

Apple je včasih imel včasih polovico svoje ikone, za prikaz svoje spletne strani. Podjetje se želi tako pokloniti svojemu legendarnemu vizionarju Stevu Jobsu.


Skriti magneti

hidden-magnets

Preden je Apple integriral svoje “iSight” kamere v svoje računalnike iMac, so starejši modeli imeli skriti magnet med zaslonom in robom zaslona. Tako da je kamera popolno stala na vrhu računalnika.


Sijaj, ki vas vodi

the-shine-that-guides-you

Ko so se ljudje navadili na tehniko “potegni s prstom in odkleni”, je Apple odstranil puščico. Nova verzija je bistveno bolj minimalna, Apple pa uporabnike še vedno vodi s sijajem črk, ki se premika od leve proti desni.


Razlog da včasih klica ne morete zavrniti

the-reason-you-only-sometimes-see-accept-or-decline-buttons-when-receiving-a-call-on-your-iphone

Če ste lastnik telefona iPhone-a, potem ste verjetno že opazili, da lahko klic samo včasih zavrnete. V večini primerov morate s prstom podrsati po zaslonu da klic sprejmete. Razlog je v tem, da lahko svojo napravo odprete in se oglasite na telefonski klic isti čas.


Visoka kvaliteta zvoka

hidden-high-fidelity-audio

Za strokovnjake, ki se ukvarjajo z videi in zvokom in uporabljajo optične adapterje, je podjetje Apple vgradilo posebni visoko kvalitetni “Toslink” izhod. V trenutku ko priklopite optični adapter, vsi računalniki modela MacBook Pro avtomatsko zamenjajo vir zvoka, kar omogoča kvalitetnejši zvok.


 Funkcija “Do Not Disturb” in lunin mrk

a-tiny-do-not-disturb-eclipse 

Ko vklopite funkcijo “Do Not Disturb”, se na vašem zgornjem delu zaslona pojavi mala ikona lune. Luna sama po sebi ni nič posebnega, vendar ko funkcijo izklapljate in vklapljate, boste opazili mali lunin mrk, ki se pojavi kot animacija na vrhu zaslona.


Svetlost zaslona in glasnost

volume-and-brightness-bounce

Naslednjič ko boste prilagajali svetlost in glasnost vašega telefona in pri tem uporabljali “Control center”, drsnika bolj močno potisnite in opazujte, kako se premikata še po tem, ko se jih več ne dotikate. Če jih potisnete dovolj močno, se bosta odbila tudi nazaj.


Preprosta odstranitev pasa ure Apple Watch

the-way-the-apple-watchs-straps-click-into-place-so-theyre-easy-to-change

Glavnemu oblikovalcu podjetja Apple, Jony-u Ive-u je vzelo kar celo leto, da se je odločil, na kak način se bo slišal klik, ko bo pas na svojem mestu. To pomeni, da je pase lažje odstranjevati; vse kar morate narediti je dosti močno pritisniti, da se pas loči od zaslona ure. Kar pomeni da ne potrebujete orodja da bi menjali pas kot pri ostalih urah.


Odpiranje prenosnika z enim prstom

one-finger-lift-to-open

Apple je oblikoval svoje prenosnike tako, da jih lahko vsak uporabnik odpre kar z enim prstom s pomočjo zareze na spodnjem delu računalnika.


Lebdeča meduza na vaši uri Apple Watch

the-floating-jellyfish-on-your-apple-watch

Apple je šel tukaj popolnoma v ekstreme. Oblikovanje ozadja z meduzo je potekalo podobno kot oblikovanje ozadja cvetočih rož, ki niso računalniško generirana. Vendar je tu šel Apple še korak dlje. Zgradili so akvarij in snemali meduze (300 fps) in ustvarili čudovite fotografije.


“Store” gumb

predictive-store-button

Medtem ko ste poslušali glasbo v aplikaciji “Music”, se je večkrat zgodilo, da ste pomotoma kliknili na gumb “Store”. Apple je preprečil da bi odprli “iTunes”, takoj ko kaj iščete po menijih.


Virtualni odboj svetlobe

virtual-reflections

V operacijskem sistem iOS 6, je Apple predstavil virtualni odboj svetlobe, ki uporabniku daje občutek da se od virtualnih gumbov odbija svetloba.


Razvrščanje prstnih odtisov

fingerprint-organization

Če želite izbrisati ali dodati nov prstni odtis, vam je Apple olajšal nalogo, saj potemni tisti, s katerim pritiskate na “home button”.

Če opažate, da vaš telefon ne prepozna odtisa ko imate moker prst, lahko dodate tudi tega v bazo, kar odpravi problem.


Odpiranje funkcije fotografiranja pri zaklenjenem iPhone-u

rebound-to-unlock-the-camera-app

V operacijskem sistemu iOS 7 vam je Apple dovolil, da vstopite v fotoaparat tudi tako da ozadje najprej dvignete, potem pa ga čim hitreje spustite, tako da se ozadje odbije.


Astronomija in ura Apple Watch

the-astronomy-watch-face-on-your-apple-watch

Apple-ova ura vsebuje tudi zanimivo oblikovanje ozadja “Astronomy”. Kot ime namiguje, se lahko odločite da boste imeli naš sončni sistem za ozadje.

Kar naredi to ozadje tako impresivno je to, da se planeti dejansko nahajajo v takšnih medsebojnih razmerjih kot na uri. Z zeleno piko pa rahlo prikazuje kje na Zemlji ste pozicionirani vi.


Občutek da je ura Apple Watch brez robov

why-it-looks-like-the-screen-on-your-apple-watch-has-no-borders

Če ste lastnik te ure, potem ste verjetno opazili, da ima zaslon na uri videz, kot da se ne konča. Metulji, meduze in rože pa delujejo kot da “plavajo” po zaslonu. To seveda ni naključje. Njihova ura uporablja še bolj temno črno barvo kot na njihovih telefonih, kar ustvari iluzijo. Uporabnik težje razloči mejo med zaslonom in robom ure.

Vir: TechInsider

Top