You are here
Home > Tehnologija za vsak dan > Zakaj je Windows 10 trenutno najboljši operacijski sistem

Zakaj je Windows 10 trenutno najboljši operacijski sistem

Čez nekaj dni bo Microsoft praznoval 1. rojstni dan svojega novega operacijskega sistema Windows 10. Leto je bilo kar uspešno, kar se pozna pri mnogih posodobitvah novega operacijskega sistema. Največja posodobitev pa prihaja 2. avgusta. Ta bo vključevala številne zahteve uporabnikov, ki bodo naredile sistem še bolj dovršen. Novinar Tom Warren iz portala TheVerge ga je testiral že nekaj mesecev in meni da je zdaj operacijski sistem popolnoma pripravljen za množice.

Kaj je najboljšega v novi posodobitvi po oceni tega novinarja objavljamo spodaj.

 

Windows Ink
Windows Ink je brez dvoma najboljši del te posodobitve. Sprva je bila podpora zelo omejena. Windows Ink pa stvari naredi lažje in jih izboljša. Z njim si lahko naredite t.i. samolepilne lističe, da si zapištete stvari, ki jih ne smete pozabiti. Cortana pa jih lahko pretvori v prave opomnike, saj razume kaj pišete. Neverjetno preprosto je risati like. Funkcija “screen grab” pa naredi posnetek vašega zaslona, na katerega lahko rišete.

Orodje še vedno ni popolno, kljub temu pa se Microsoft trudi z čim večjo integracijo z Microsoft Edgem in Cortano…

windowsink-24.0

 

Microsoft Edge dodatki
Če obožujete Google Chrome in njegove dodatke, potem je ta posodobitev za vas. Microsoft Edge bo sprejel dodatke in je zdaj stvar programerjev, da napolnijo WIndows Store z njimi. Številni dodatki so praktično enaki kot na Google Chrome-u, številni kot so AdBlock, 1Password, LastPass, EverNote pa so že na voljo.

Microsoft je že dodal obvestila za Micorosoft Edge. Strani lahko pošiljajo brskalniku obvestila, ki se pojavijo v “Windows 10 Action Center” (center za obvestila).

Če kliknete desni klik na gumb nazaj vam brskalnik pokaže zgodovino vašega brskanja.

Edgu pa naj bi podaljšal trajanje vaše baterije. Microsoft trdi da zdrži tudi do 70% več kot konkurenca. Še vedno pa se zdi Edge rahlo nedokončan brskalnik, vendar pa se Microsoft hitro bliža k temu, da bo nudil najboljši brskalnik na sistemu Windows.

 

Izboljšave Cortane
Microsoftova digitalna asistentka Cortana je začela svojo zgodbo lani s prihodom operacijskega sistema Windows 10. To leto se bo Cortana pojavila tudi na zaklenjenem zaslonu. Postala pa bo tudi pametnejša. Lahko jo boš prosil da naredi zapiske, predvaja glasbo, nastavi opomnik in še več brez da bi se uporabnik sploh prijavil. Cortana bo lahko nastavila opomnik tudi v Outlooku in omogočila možnost, da pošljete prijatelju dokument, na katerem ste delali pred kakšnim tednom.

cortanalocknew.0

 

Temnejša tema in spremembe na uporabniškem vmesniku
Windows 10 bo s to posodobitvijo pridobil temnejšo temo, ki zgleda vrhunsko. Ker pa Microsoft ni popolnoma dodelal uporabniškega vmesnika lani, je to naredil to letos in izgleda veliko bolj dovršeno. Ker ima veliko monitorjev črne robove, je črna temna kot nalašč saj ne opazimo prehoda ne monitorjem in robom.

Microsoft je uporabniški vmesnik dodelal še na druge načine. Razdelek z vsemi aplikacijami je postal glavni del Start Menija.

Tudi center za obvestila bodo izboljšali, dodali so tudi hitre nastavitve (kar 14 jih je) npr: VPN nastavitve, tablični način, tihe ure, Wi-Fi in še več.

Če je uporabniku všeč tablični način, si lahko skrije opravilno vrstico. Cel sistem potem deluje bolj kot Windows 8.

Screenshot__16_.0

 

Avtomatska nastavitev časa
Medtem ko je to na OS X že nekaj časa, je tudi Windows pridobil to funkcijo. Če potujete na počitnice, vam nikoli več ne bo treba skrbeti z nastavljanjem ure. Zelo mali detajl vendar doda ogromno k dodelanosti sistema.

 

Windows Hello za aplikacije in spletne sstrani
Windows Hello je ena najboljših stvari, ki jih bo Microsoft dodal. Zakaj? Uporablja posebno kamero (najdemo jo na novih prenosnikih in PC-jih), ki vam skenira obraz in vas prijavi v sistem brez gesla. Sistem deluje skoraj brezhibno in je pripravljen za dnevno uporabo. Microsoft bo naredil svoj Hello dostopen tudi za aplikacije in spletne strani.

Ne boste več potrebovali gesla za spletno stran če boste imeli nov računalnik, ki podpira Windows Hello. Preprosto sedite pred kamero, ki vam preskenira obraz in prijavljeni boste v stran.

 

Windows 10 aplikacija na konzoli Xbox One
Xbox One bo končno dobil Windows 10 aplikacije. Nova posodobitev na konzoli bo omogočila tudi Cortano in univerzalne aplikacije.

Pričakujemo povečano število Xbox aplikacij, nekaj pa jih je že na voljo. Netflix uporablja univerzalno aplikacijo, ki deluje na vseh napravah z Windows 10 in na Xbox-u.

xbox_one_3

 

Ukazni pozivi za sistem Linux (Bash)
Microsoft dodaja ukazni poziv za sistem Linux na Windows 10. Čudovit dodatek za vse programerje, ki potrebujejo dostop do vseh orodij v okolju Windows. Dodatek morate seveda omogočiti.

bashwindows10.0

 

Projekcija na PC
Microsoft dodaja novo funkcijo, ki vam omogoča da lahko projicirate vaš zaslon na drug računalnik. Omogočena je tudi uporaba tipkovnice in miške. Funkcija je narejena bolj za poslovno okolje, še posebej če želite vašemu kolegu pokazati dokument, ne želite pa mu ga poslati.

 

Prenovljen Skype
V prejšnjih verzijah Windows 10 je bil Skype praktično vsepovsod. Težko se je bilo odločiti kateri je pravi za vas. Zdaj je Microsoft naredil univerzalno aplikacijo Skype. Aplikacija še ni popolnoma dokončana vendar za osnovne klice in video konference deluje popolnoma sprejemljiva. Obvestila pa boste prejeli ne glede na to ali imate aplikacijo zagnano ali ne.

Screenshot__17_.0

 

Sinhronizirajte vaša telefonska obvestila z računalnikom
Če ste imetnik Windows 10 ali Android telefona, boste lahko uporabili Cortano, da vam sinhronizira obvestila iz vseh vaših aplikacij direktno na računalnik. Lahko boste tudi odgovarjali na SMS-e in hitro pošiljali slike iz telefona na računalnik.
Screenshot__18_.0

 

Windows kot storitev
Novinar Tom Warren je na splošno navdušen nad novo posodobitvijo. Microsoft je samo v enem letu dodal lepo število novih funkcij. Microsoft uresničuje svojo filozofijo operacijskega sistema Windows kot storitve. Seveda je še veliko stvari, ki se jih da izboljšati. Opisali smo samo glavne novosti te posodobitve, seveda pa je Microsoft podaljšal življenjsko dobo baterije in naredil Windows hitrejši.

Microsoft 10 je končno na vseh napravah okolja Windows. Posodobitve pa bodo še vedno redno prihajale na nov sistem.

 

Vir: TheVerge

 

Top